Dela Lika – Höstdagjämningen den 23 september 2018

Bästa Vänortsmedlem!

Vilken sommar vi har haft i år! Tidig, varm och lång, även om det kändes som om hösten smög sig in redan i augusti. Kvällarna blir mörkare och helt plötsligt är vi där igen – det är höstdagjämning.

Den 23 september är natt och dag (nästan) lika långa överallt på Jorden. Sedan blir dagarna kortare och kortare i vårt land och vi får börja tänka på att plocka fram långkalsonger och vantar och förbereda oss för vintern.

Skönt, tänker nog somliga, som farit illa den här sommaren med extrem värme, torka, uteblivna skördar och skogsbränder. Klimathotet blev plötsligt en skrämmande realitet för oss, här i vårt eget land. Vi är säkert många som frågar oss om det finns något vi kan göra för att bromsa miljöförstöringen?

Vänortsföreningen har på senare tid allt oftare fått larm om hur klimatet slagit hårt mot Bangladesh med rekordkyla, tornados och översvämningar. Och tack vare er, våra trogna gåvogivare, har vi kunnat göra något där. Inte för att förebygga, men väl för att hjälpa människor i nöd och återställa skadorna på miljön.

Den 11 maj hände det igen, en förödande tornado drabbade Netrakona, den del av Bangladesh där vår samarbetsorganisation SUS arbetar. En person dödades, risfälten, skörden och 582 hus förstördes helt,1277 hus raserades delvis. En enorm förödelse vid en tid när det normalt skulle ha varit torrt och soligt väder för frukten och skörden att mogna i.

Kvinna framför raserat hus

Myndigheterna i landet agerade, men SUS vädjade ändå om katastrofhjälp till de drabbade familjerna, och Vänortsföreningen kunde akut bidra med 50.000 SEK.

Begum Rokeya sänder sin hälsning till oss alla i vår förening och tackar för gåvan.

Hon skriver att pengarna framförallt använts till trädplantering och utsäde, men att även ett antal kvinnor fått ett bidrag på 3500 taka (ca 380:-) för att restaurera sitt företag, kanske en kycklingfarm, en liten butik eller en grönsaksodling, och kunna fortsätta att försörja sig själva och sin familj.

Nedfallet träd

Visst känns det bra, att vi har kunnat dra vårt strå till stacken för att kvinnorna ska få en ny chans efter katastrofen, och den ödelagda marken ska få möjlighet att grönska och bära frukt igen!

Vänortsföreningen går snart in på sitt fyrtionde verksamhetsår, och vid det här laget har det hunnit bli en god vana för oss, att när dagen och natten är lika långa i Sverige och i Bangladesh är det dags att dela lika, inte sant?

Vi hoppas att du även i år vill vara med och höstdagjämna din inkomst så att vi kan fortsätta att stödja verksamheten för barn och vuxna med funktionshinder i Netrakona.

Tack på förhand för din gåva!

Styrelsen gm Clary Mörtsell

 

Kommentarer inaktiverade.