Dela lika – Vårdagjämningen 2021

Dagar kommer och går – så även i år

”Av trettiotusen dagar
kan ett människoliv bestå.
Den som fått leva i åttio år
såg dock inte så många som så.
Vi har färre tillfällen än vi tror
att se dagarna komma och gå.”


Sålunda skaldade Alf Henrikson, alias Abel von Babel, i sin bok Tittut.
Själv fick han sig tilldelat 32 811 dagar.

”Alla dessa dagar som kom och gick
Inte visste jag att det var livet…”

Författaren Stig Johansson, som skrev dessa rader, kommer att vara 30 876 dagar
den 20 mars när årets vårdagjämning inträffar,
och för min egen del är jag 27 635 dagar då.

För 365 dagar sedan gick Dela Lika-insamlingen till DREAM HOUSE utbyggnad. Det befintliga, vackert rosa, huset skulle få en tredje våning för att motsvara SUS behov av mer plats för utbildningar och kursverksamhet, och öka organisationens möjlighet till självfinansiering.
Bygget påbörjades 15 februari.
Föga anade vi då den globala kris som skulle slå till bara några veckor senare, i början på mars.
Men mot alla odds har bygget fortskridit, och SUS kommer där att starta ett IT-lärcenter. Rekrytering av projektledare pågår i detta nu. Läs mer i Verksamhetsberättelsen.

2020 har varit ett tungt år för oss alla, men pandemin visar också tydligt på orättvisorna i vår värld. Det är de som från början var mest utsatta, framförallt kvinnor och barn i låginkomstländerna, som drabbas hårdast.

I vårt eget land har många lidit av ensamhet och isolering, när gemenskap med familj, släkt och vänner, resor, konserter, gudstjänster och gemensamma aktiviteter ställts in.
Många branscher och yrkesgrupper har också drabbats svårt, men här finns ändå möjlighet att få sina förnödenheter hemkörda och ett skyddsnät som räddar människor från att svälta ihjäl.
I Bangladesh är skyddsnäten få och har mycket glesa maskor.
FN har varnat för att hungersnöden i världen kommer att fördubblas som en följd av coronapandemin.
För att förhindra spridning genomförde Bangladesh till att börja med en total nedstängning av arbetsplatser och kommunikationer. Det drabbade samhällets fattiga och utsatta extra hårt. Beställningar för många miljarder US-dollar avbokades från producenter i Bangladesh, och textilfabriker tvingades stänga. Fabriksarbetarna, de flesta kvinnor, blev arbetslösa.
”Samtidigt som avbokade och inställda beställningar ödelägger textilarbetares möjlighet till att ställa mat på bordet, tjänar en VD för ett av de fem största globala modeföretagen på fyra dagar vad en textilfabriksarbetare tjänar under hela sin livstid.”
(Citat från den globala hjälporganisationen Oxfam)

Det är så orättvist att tanken svindlar.
Att dela lika handlar om rättvisa.
Två dagar om året.
Det är ändå något vi kan göra.

Tillbaka till klädindustrin, som väcker så många och svåra frågor.
Handla, bojkotta, stötta textilarbetarna, gör si, gör så, vad är sant, vad är rätt och vad är fel?

Under året som gått har det dock varit enkelt för min del.
Som 70-plussare har jag undvikit att gå i butiker, och tillfällena att klä upp mig har varit plus lika med noll.
Men så häromdagen; solen sken, snön smälte, jag gick min dagliga promenad och vinterjackan och yllemössan började kännas onödigt varma.
Jag passerade en butik och skymtade i fönstret en läcker färg, som lockade mig tillbaka för att titta närmare. Det var en klädbutik, och när jag såg att den var tom på kunder, satte jag på mig ett munskydd och gick in.
Det kändes smått vågat, men jag tänkte på att – snart får jag mitt vaccin och tänk när konserter och annat kommer igång igen…
Ja, det slutade förstås med att jag gick in i provrummet, skalade av alla lager av ytterkläder och provade.
Whow, det passade. Sen tittade jag på etiketterna inuti plagget – prislappen hade jag redan sett – och såg att det stod Made in Bangladesh i nacken.
Det avgjorde saken, jag handlade.
Och jag tänkte att mitt köp kommer att gynna mig själv, i form av glädje, men även ge en liten smula av köpesumman till textilarbetaren i Bangladesh. Men det mesta får förstås hennes arbetsgivare, koncernens VD i Sverige och butiken.
Där och då bestämde jag mig för att även ge samma summa till vårens Dela-Lika-insamling.
För den pengen kommer, rent symboliskt, att generera mycket mer än bara en smula av summan till kvinnor som syr ihop och syr fast lappar i våra kläder i Bangladesh.
Nu blir nämligen många bäckar små till en stor å – när vi genom vårt samarbete med Kväkarhjälpen och SUS i Stockholm kan förmera våra insamlade medel med SIDA-pengar. Och dem omvandlar SUS i Bangladesh till Sabalamby Unnayan Samity, som betyder något så fint som Hjälp till Självhjälp.

Tack på förhand för DIN gåva!
För Vänortsföreningen Jönköping-Bangladesh
Clary Mörtsell

 

Kommentarer inaktiverade.