Dela lika – Våren 2020

DELA LIKA Våren 2020 

Nu ska du höra nånting som jag vill tala om, jag såg en lärka nyss, och det var våren som kom. Nu är våren kommen, nu är våren kommen, alla lärkor börjar drilla då, just då. Vårens eldar brinna, vårens bäckar rinna, vårens kvällar är så blå, så blå, så blå.”

Ja, så sjöng vi med Tjorven i filmen Saltkråkan i mitten på 60-talet. Då, när vintrarna var kalla och vårbäckarna porlade. Visst har det skiftat under årens lopp, men det är ju så vi minns det, eller hur?Läs mer

 

I år fick vi ingen vinter alls här i södra Sverige, och enligt SMHI var det, meteorologiskt sett, vår redan 15 februari. Vårfloderna svämmar över alla bräddar och vårvindarna är mer än lovligt friska. Växthuseffekt eller bara vädervariationer? Därom råder delade meningar, men i Bangladesh är klimatförändringar en bister realitet med allt tätare cykloner, översvämningar och kyla.

Som i januari i år, då svepte en köldvåg med temperaturer ner mot nollgradigt in över landet och orsakade både sjukdomar och dödsfall. Under samma tid i januari hade vi i här ett antal dagar med temperaturer över 10 plusgrader, och det sattes nytt rekord i högsta januaridygnsmedeltemperatur. I Bangladesh frös folk ihjäl, här knäppte vi upp våra varma vinterkläder och gillade kanske att kostnaderna för att värma upp våra välisolerade bostäder sjönk. Samtidigt som SUS och myndigheterna delade ut filtar att svepa om sig till de som frös i Netrakona och som inte hade något annat skydd mot kylan. – Hoppsan, här blippade det till på min datorskärm; – Varning för stora snömängder syd om Vättern! Så nu får vi kanske vinter ändå? Vem vet.

Vad vi dock säkert vet, är att Vårdagjämningen närmar sig. Oavsett aktuell väderlek, så är och förblir den en viktig astronomisk hörnsten. Det är då solen står exakt lodrätt över jordens ekvator, vilket innebär att dagen och natten kring denna tidpunkt, som i år inträffar fredagen den 20 mars klockan 04.49, är ungefär lika långa över hela jorden. Ungefär skriver jag, för det lär vara en myt att tiderna är så exakta. Men vi håller fast vid den tanken, för det är ju den som symboliserar att det då är dags för oss att Dela Lika. Dags att symboliskt dela inkomsten med våra medsyskon i Bangladesh just den dagen, vilket väder det än må vara. Och du behöver absolut inte stiga upp före fem på morgonen, ditt bidrag är välkommet när som helst!

I år adresserar vi de insamlade medlen till DREAM HOUSE utbyggnad, som påbörjades den 15 februari i år. Det befintliga, vackert rosa, huset ska nu få en tredje våning för att motsvara SUS behov av ännu mera plats för utbildningar och kursverksamhet. Något som kommer att generera ytterligare inkomster och öka organisationens möjlighet till självfinansiering.

Att bygga kostar pengar, även i Bangladesh. Vi skänkte en gåva på 40.000 SEK i samband med vårt 40-årsjubileum, det gav dem möjlighet att sätta igång, men enligt SUS kalkyl, som vi fick från Begum Rokeya 10 febr, behövs ytterligare 80.000 SEK innan allt är klart. Efter 30 års fruktbart samarbete med SUS inser vi i styrelsen att våra möjligheter att stötta dem ekonomiskt avtar med åren. Vi kan krasst konstatera att vi blir både äldre och färre, och att tillväxten av nya medlemmar är marginell. Men ännu lever och verkar vi, och nu vill vi göra vad vi kan för att fullborda Begum Rokeyas dröm och vision – DREAM HOUSE, huset där de kan dela med sig av sitt kunnande och sina erfarenheter och skapa inkomster för fortsatt verksamhet. Hjälp till självhjälp! 

Vi hoppas att du tänker som vi och tackar på förhand för din gåva.
För styrelsen/ Clary Mörtsell

 

Kommentarer inaktiverade.